Gå videre til innhold
Stefan Burlin fortsätter som VD för Burlin Motor, och får ansvaret för Miklagruppens satsning på Toyota
Stefan Burlin fortsätter som VD för Burlin Motor, och får ansvaret för Miklagruppens satsning på Toyota

Pressemelding -

Miklagruppen (tidigare Bavaria Nordic) förvärvar Burlin Motor


Miklagruppen (fd Bavaria Nordic) har förvärvat bilföretaget och Toyota-återförsäljaren Burlin Motor i norra Sverige. Företaget ökar därmed sin omsättning med 650 miljoner kronor, och får då varumärket Toyota i sin portfölj. Miklagruppen har vuxit till över sex miljarder i omsättning, och förvärvet ligger i linje med bolagets starka tillväxtsambitioner.

- Vi har haft en fantastisk utveckling med BMW, Mini och Porsche och har uttalat att vi vill vara partner med ytterligare ett till två kvalitetsbilmärken i Sverige och i Norge. Förvärvet av Burlin Motor och deras fyra anläggningar är starten på den strategin, och vi vill gärna ha fler Toyota-återförsäljare. Vi är glada över att få fler ben att stå på och detta gör att vi får en större geografisk täckning i Sverige. Vårt mål totalt sett är tio miljarder kronor i omsättning under 2020, säger koncernchefen för Miklagruppen, Jacob Tveraabak.


Förändringar i branschen

Burlin Motor driver fullserviceanläggningar i Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå och är återförsäljare för Toyota, BMW och Lexus samt driver biluthyrning genom AVIS. De fyra städerna säljer varje år omkring 1400 nya personbilar och 1800 begagnade bilar. Tidigare ägare och VD, Stefan Burlin, ansluter sig till företaget och kommer att vara VD för Miklagruppens Toyota-satsning hos de fyra Burlin-anläggningarna.

- Jag tror det kommer bli stora förändringar i branchen framöver, där man kommer dra fördel av att vara en del av de stora solida aktörerna. När Miklagruppen blev ett alternativ som ägare till oss tvekade jag aldrig. Jag tycker de är professionella, har starka och goda värderingar och driver sina företag väl. När rätt köpare dyker upp, bör man smida medan järnet är varmt. Jag ser fram emot en fortsättning för Burlin Motor och är stolt över detta, säger VD för Burlin Motor Stefan Burlin.


Tror på stordrift

Burlin Motor kommer tillsvidare att fortsätta verka under samma namn på samtliga fyra orter och kommer även fortsätta med försäljningen av sina nuvarande märken. Dessutom tror både Miklagruppen och Burlin på skalfördelar med nya ägare. Övertagandet sker när svenska Konkurrensverket godkänner förvärvet.

-Vi har 120 kompetenta medarbetare, och vi tror de kommer att se förvärvet som både spännande och intressant. Burlin Motor kommer in i ett stort familjeägt företag som fungerar bra över hela organisationen och som har många succéhistorier bakom sig vilket vi definitivt kan lära av. Det kommer att ge oss de stordriftsfördelar som ett större system kan ge, vi kommer kunna utbyta bästa praxis och eventuellt effektivisera där så är möjligt. Det kommer även ge oss konkurrensfördelar som säkerställer en bra Burlin-framtid, säger Stefan Burlin.

Toyota välkomnar Miklagruppen

- Vi välkomnar Miklagruppen som ny stark ägare till Burlin Motor, och ser fram emot ett nära samarbete under lång tid, i en för oss mycket intressant och viktig region, säger Xavier Heylen, VD för Toyota Sweden AB.

Kontaktpersoner

Kommunikasjonsdirektør Bavaria / Miklagruppen; Solfrid Flateby, solfrid@bavaria.no, tlf. + 47 900 35 897

VD Burlin Motor; Stefan Burlin, stefan.burlin@burlin.se, tlf. + 46 70 302 6528

EmnerSiden 1996 har Miklagruppen (tidl. Bavaria Nordic) vokst til å bli en av Nordens største BMW og MINI-forhandlere og en av Nordens største bilforhandlere generelt. Konsernet omsatte i 2016 for over seks milliarder kroner, har hovedkontor i Stavanger og lokaliteter i Sør-Norge, Stockholms-regionen og Malmø, og sysselsetter flere enn 700 ansatte.

Gruppen er også forhandler av Porsche og KIA, og er majoritetseier av bl.a. GS Bildeler – Norges største uavhengige leverandør av reservedeler og tilbehør til BMW.

Totalt solgte konsernet 16.000 biler i 2016. Miklagruppen forhandler BMW i Stavanger, Oslo, Gardermoen, Haugesund, Kristiansand, Arendal, Bryne, Lillestrøm, Uppsala og Stockholm og MINI i Stavanger, Kristiansand, Oslo og Stockholm. I tillegg til hovedvirksomheten som er salg og service av BMW og MINI, er selskapet Porsche-forhandler i Stavanger, Arendal og Son, samt KIA-forhandler i Stockholm og Malmø.

Pressekontakt

Sissel Wiedenmann

Sissel Wiedenmann

Pressekontakt Kultur- og kommunikasjonsdirektør +47 993 17 150

Relaterte nyheter